Nasze Menu

Dzisiejsze propozycje

Today we serve

Lunch

29 zł

Poniedziałek/Monday

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilli oraz imbirem i liśćmi limonki kaffir (v)

Pumpkin cream with coconut milk and chilli, ginger and kaffir lime leaves (v)

Wątróbka karmelizowana z miodem i octem balsamicznym podana z puree ziemniaczanym , marynowaną czerwoną cebulą i kolorową cykorią

Caramelised liver with honey and balsamic vinegar served with mashed potatoes, marinated with red onions and colorful chicory

Pieczone warzywa korzeniowe w glazurze miodowej z kozim serem i popem z kaszy gryczanej (v)

Roasted root vegetables in honey glaze with goat cheese and poppy groats buckwheat (v)

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek/Tuesday

Krem z buraka z kozim serem i olejem szczypiorkowym (v)

Beetroot cream with goat cheese and chives oil (v)

Roladka ze schabu z suszonymi pomidorami i oliwkami podana puree ziemniaczanym z parmezanem oraz sałatą cezar

Pork loin with dried tomatoes and olives served with mashed potato with parmesan cheese and caesar salad

Rigatoni z suszonymi pomidorami, szpinakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym (v)

Rigatoni with sun-dried tomatoes, spinach, walnuts and blue cheese (v)

 

 

 

Środa/Wednesday

Żurek z jajkiem i chrzanem oraz olejem majerankowym (v)

Sour soup with eggs, horseradish and marjoram oil (v)

Krokiety z szarpaną wieprzowiną podane z sałatą z karmelizowanymi jabłkami i marynowana cebulką oraz czarnuszką

Croquettes with pulled pork served with lettuce and caramelised apples and marinated onions and black cumin

Pieczone słodkie ziemniaki z brukselką i kasztanami z ziołowym sosem jogurtowym (v)

Baked sweet potatoes with Brussels sprouts and chestnuts with a herb yoghurt sauce (v)

 

 

Czwartek/Thursday

Krem z białych warzyw z palonym masłem (v)

Cream of white vegetables with roasted butter (v)

Sznycelek z piersi kurczaka z majerankiem, puree z pietruszki oraz sałatką Waldorf

Chicken breast marinade with marjoram, parsley puree and Waldorf salad

Placki ziemniaczane ze szpinakiem , jajkiem w koszulce i sosem holenderskim (v)

Potato pancakes with spinach, poached egg and hollandaise sauce (v)

Piątek/Friday

Barszcz ukraiński (v)

Ukrainian borsch (v)

Spaghetti Putanesca

Putanesca spaghetti

Pieczony bakłażan z humusem i sosem jogurtowym, granatem i płatkami migdałów (v)

Baked eggplant with hummus and yoghurt sauce, pomegranate and almond flakes (v)

 

Menu

PRZYSTAWKI   |   APPETIZERS

 

Tatar wołowy z szalotką, ogórkiem marynowanym,  grzybami marynowanymi, żółtkiem przepiórczym     36,-

Śledź Matjas z szalotką, olejem z góry św.Wawrzyńca i marynowanymi burakami     27,-

Pasztetowa z wątróbki z marynowaną czerwoną cebulą, pudrem z prawdziwka i domową brioszką     26,-

Mielonka z korniszonami oraz musztardą miodowo-jabłkową     27,-

Placki ziemniaczane z wędzonymi rybami, kwaśną śmietaną i koperkiem     29,-

Grzanka z grzybami, kwaśną śmietaną i olejem koperkowym     26,-

Sałata z kolorowymi burakami, kozim serem i Rajmanem     31,-

Kaszanka z domową konfiturą z jabłek, olejem koperkowym i popem z kaszy gryczanej     28,-

Półgęsek z marynowaną gruszką, konfiturą z rokitnika i serem pleśniowym     34,-

 

ZUPY   |   SOUPS

 

Rosół z gęsi z kołdunami      21,-

 Krem z dyni muszkatołowej     17,-

 Zupa dnia     15,-

 

DANIA GŁÓWNE   |   MAIN COURSES

 

Sandacz w śmietanie z duszonymi na maśle porami, skorzonerą i olejem szczypiorkowym     49,-

 Pieczona kaczka z puree z dyni piżmowej, cykorią, pomarańczą i trybulą     63,-

 Udo Gęsi z pieczoną dynią Hokkaido, szałwią oraz sosem z czerwonej borówki i ziemniakami     56,-

Golonka w piwie i miodzie z duszoną kapustą,  ziemniakami i musztardą miodowo-jabłkową     41,-

 Schabowy z kością, smażony na smalcu z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą     39,-

 Pierogi Ruskie z wędzonym twarogiem, śmietaną i prażoną cebulką oraz marynowanymi warzywami     36,-

 Pęczotto z grzybami, jarmużem, marynowaną dynią, karmelizowaną cebulką i olejem szczypiorkowym     37,-

 Kartacze z mięsem, prażoną cebulką, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem     36,-

 

 

DLA DZIECI   |   KIDS MENU

 

Rosołek z gęsi z makaronem     17,-

Panierowana pierś kurczaka podana z puree i surówką z marchewki z jabłuszkiem     23,-

Makaron z sosem pomidorowym i parmezanem     21,- 

 

 

ŚNIADANIA   |   BREAKFASTS

serwujemy w sobotę i niedzielę od 9:00 do 12:00   |   served on Saturday and Sunday from 9:00 to 12:00

 

Owsianka z owocami     16,-

Omlet z kurkami     18,-

Jajecznica z kurkami     18,-

Jaja po benedyktyńsku     18,-

+ pomidory z Łęgajn/ boczek     2,-

Szakszuka     26,-

+ kozi ser/ boczek     2,-

Śniadanie Żywiciel / 2 sadzone jaja/ boczek/ szynka/ kiełbaski/ pomidory z Łęgajn     28,-

Śniadanie wegetariańskie / pasta jajeczna/ twarożek/ żółty ser/   pomidory/ sałaty     28,-

Koktajl DETOX / świeży sok z pomarańczy/ jabłko/ spirulina     19,-

Świeży sok / pomarańcza / grapefruit     16,-

  

*do wszystkich śniadań używamy eko jajka zielononóżki

 

Napoje i alkohole

Beverages

Napoje i alkohole
napoje i alkohole
napoje i alkohole